Henkilöhistoriaa

Ennen parantajasuvut ja parantajamestarit pitivät taidot tiukasti omanaan. Tiedot opetettiin vain omille lapsille tai lähisukulaisille, joilla mestari katsoi olevan riittävästi taipumuksia osaamisen jatkamiseen. Tätä sääntöä on noudatettu myös Känsälän suvussa, jossa Pekka Känsälä on nyt kansanparantajana seitsemännessä sukupolvessa.

ESA KÄNSÄLÄ

Pekan isä, Esa Känsälä oli kansanparantaja kuudennessa sukupolvessa. Esa sai hierontaoppinsa Juntusen hierontaopistolta Lahdesta sekä nivelkäsittelytaitonsa äidiltään Ina Känsälältä kädestä pitäen. Esa Känsälän vastaanotto toimi Kokkolassa yli 40-vuotta, 1970-2013. Esalle muodostui laaja asiakaskunta ja hänen vastaanotollaan kävikin asiakkaita eri puolilta maailmaa. Hoitojensa lisäksi Esa tuli tutuksi tienviittana niille, jotka tulivat kipujen kanssa, mutta eivät tienneet tarkalleen mihin mennä tai mitä tehdä. Ajanvaraukseton vastaanotto oli helppo aloitus kivun kartoituksessa ja jos ei hoidolla pystynyt auttamaan, pystyttiin laajojen kontaktien avulla osoittamaan avun saannin kohde.
”Käsillä pitää osata lukea niin, että siirtyy taju päähän, sillä kosketuksesta voi päätellä paljon.”

INA KÄNSÄLÄ

Monien nivelkäsittelytekniikoiden kantaäiti, Ina Känsälä oli tunnettu kansanparantaja Kaustiselta (alunperin Alavetelistä Louloksen kylältä). Hänen työskentelytekniikoitaan tallensi mm. Antti Hernesniemi Lääketieteen väitöskirjaansa (Presentation of bonesetter-patient collaboration through positiographical cimeanalysis). Inan isä opetti hänet kansanparantajaksi. Lisää oppia, lähinnä sidontatyöhön hän sai sota-aikana kurssilla, joka järjestettiin lottajärjestön toimesta.
”Vian tunnen sormissani, raajan asento tietenkin paljastaa selvät tapaukset. Kaikki viat ovat kuitenkin erilaisia, yksilöllisiä, joten uutta oppia saan joka päivä”, toteaa Ina 78-vuotiaana, tehtyään hoitoja 60 vuotta.
Inalla oli myös neuvo nuorille: ”Kesällä pitäisi nuorten liikkua pyörällä ja talvella hiihtäen. Autot olisi jätettävä kotiin.”

SANFRED NYGREN-KAINO

Isoäitini isä, neljännen polven kansanparantaja (1868-1947). Sanfred teki hoitoja mm. Alavetelissä sekä opetti aikoinaan tyttärelleen Inalle taitojaan. Hän oli tunnettu myös eläinten nivelten hoitajana. Sanfred itse sai oppinsa äidiltään Helena Abrahamsdr Kaino Viitavedeltä (3.7.1832 Sokoja – 11.10.1891), joka puolestaan oli saanut oppinsa isältään Abraham Ericsson Skrikolta (15.2.1795 Alavetelissä – 4.11.1879).