Hoidon jälkeen

Hoidon jälkeen tunnet yleensä olosi kevyemmäksi, liikeradat toimivat paremmin ja kivut helpottavat. Kivun paranemiseen liittyy kuitenkin monia eri seikkoja (tulehdustilat, jäykkyys, kuinka kauan vaiva on jo ollut jne.), jolloin hoidon jälkeen voi vielä olla oireita. Tässä ohjeita palautumiseen.

Hoidon jälkeen tulee välttää fyysistä rasitusta (esim. kotiaskareet, lenkkeily, puutarhatyöt yms.). Tukirankaa ylläpitäviä pehmytkudosalueita on pehmitelty ja löysätty, jonka vuoksi tärkeä rangan tuki on nyt heikko. Rangan tuki palautuu normaaliksi 3-5 päivän kuluttua. On myös tärkeää opettaa nivelistö ja lihaksisto uudella, vaikkakin paremmalla, mutta erilaisella ryhdillä liikkumaan oikein. Liikuntaharrastukset tulee aloittaa varovasti portaittain ja omaa kehoa kuunnellen. Esim. kuntosaliharjoittelu aloitetaan aina pienellä vastuksella, rasittavuutta asteittain kunnon mukaan lisäten.

Nivel-, nikama tai lihakäsittelyhoidon jälkeen saattaa tulla väsymystä, joka hoituu levolla. Muista myös juoda riittävästi vettä.
Hoidetuilla alueilla voi esiintyä käsittelyarkuutta, joka on normaali reaktio ja häviää itsestään muutaman päivän tai enintään viikon aikana. Hoidetulla alueella voi olla myös suoraa kipua tai säteilyä ja ne riippuvat täysin vaivan laadusta. Jos kipu jatkuu pidempään tai pahenee päivä päivältä, ota yhteys hoitajaan tai lääkäriin.

Tulehdusvaiheessa ja akuutissa iskias-oireessa sinun tulee välttää saunomista, auringonottoa tai solariumia, sillä kuuma pahentaa oireita. Vältä myös matalia ja upottavia sohvia. Voit käyttää rauhoittavia rasvoja sekä kylmäpakkausta 10-15 minuuttia muutaman kerran päivässä. Kipu- ja tulehduslääkkeitä lääkärin ohjeiden mukaan. Jos pystyt, lyhyet kävelylenkit ja toisaalta makaaminen jalat koukussa lattialla (voit laittaa tyynyt polvien alle)15-20min rauhoittavat varsinkin akuuttivaiheesa.

Hoitokäyntejä tarvitaan yleensä 1-4. Yleensä jopa yksi hoitokerta riittää ja vaiva hoituu kerralla kuntoon. Hoidon tehokkuus perustuu vaivan alkusyyn hakemiseen kipujen taustalta. Hoito aloitetaan aina haastattelulla, silmämääräisellä tarkastelulla ja käsin tutkimalla. Kun kivun syy hoidetaan, paranevat oireetkin. Jälkikäyntejä tarvitaan harvemmin mutta joskus vaiva on sitkeämpi ja tällöin tarvitaan uusintakäynti. Uusintakäynnillä tehdään tarkastus, uusintahoito ja tarvittava kartoitus jatkohoidosta (lääkäri, fysioterapia, liikuntaohjeet jne.). Nopea vaikutus, kivuton ja nopea hoito tekee hoitokäynnistä miellyttävän ja hyvän paranemisen kannalta.
Paranemisen tahto ja hoidon käyttäminen (omien konstien käyttö, lääkäri ja lääkehoito, muu hoito) on tärkeää jos haluaa olla kivuton. Tämän jälkeen annetaan mahdollisuus paranemiseen ja kunnossa pysymiseen (lepoa, liikettä, vältetään vääriä liikkeitä ja asioita sekä myös mahdollisesti yritetään korjata niitä paremmaksi esim. työasennot). Ihminen on kokonaisvaltainen ja sitä kokonaisuutta Pekka pyrkii myös auttamaan.